Prikkelbare Darm Syndroom

12 november 2023

Prikkelbare Darm Syndroom


Last van buikpijn, opgezwollen buik, winderigheid, obstipatie? Kom je er maar niet achter wat de oorzaak is? Of heb je inmiddels al het stempel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gekregen? Gelukkig zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om de last die je ervaart te verminderen. 

De diagnose PDS is voor veel mensen frustrerend. Het is een verzameldiagnose en dat betekent dat er geen specifieke oorzaak of behandeling is. 

Wat is PDS en wat zijn de symptomen?

Prikkelbaar Darm Syndroom is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel. Het wordt ook wel spastische darm genoemd. De symptomen verschillen per persoon, maar de meest voorkomende zijn:


  • Buikpijn en krampen: vaak ervaren PDS-patiënten buikpijn en krampen, die mild tot ernstig kunnen zijn. Deze pijn is meestal gelokaliseerd in de onderbuik.
  • Opgeblazen gevoel in buik: een opgeblazen gevoel en een gevoel van ongemak in de buik zijn vaak aanwezig.
  • Winderigheid en overmatige gasvorming
  • Wisselende stoelgangpatronen: mensen met PDS kunnen afwisselend last hebben van diarree en constipatie. Dit kan leiden tot wisselende stoelgangpatronen.
  • Veranderingen in ontlasting: de ontlasting kan van structuur en uiterlijk veranderen.
  • Moeheid: sommige PDS-patiënten voelen zich moe door de symptomen en de impact op hun dagelijkse leven.


Verder kunnen de symptomen verschillen in ernst en per dag of per week veranderen. Door bepaalde voedingsmiddelen, stress of menstruatie kunnen de symptomen verergeren.


Oorzaak Prikkelbare Darm Syndroom

De precieze oorzaak van PDS is onbekend, maar er wordt gedacht dat het door een combinatie van factoren komt, onder andere:


  • Emotionele stress: stress kan de symptomen van PDS verergeren.
  • Voedselallergieën of -intoleranties: sommige mensen met PDS kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals lactose, gluten of koolhydraten.
  • Veranderingen in de darmflora: de darmflora, ook wel het microbioom genoemd, is een verzameling van bacteriën die in de darmen leven. Veranderingen in de darmflora kunnen de symptomen van PDS verergeren.

Diagnose Prikkelbare Darm Syndroom

Er is geen test, waarmee de diagnose PDS wordt gesteld. Artsen stellen de diagnose op basis van de symptomen, de medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Vaak hebben mensen al meerdere onderzoeken gehad, zoals bloedonderzoek of een colonoscopie en zijn andere ziektes daardoor uitgesloten. PDS wordt ook wel de ‘afvalbak’ van de gastro-enterologie genoemd. Dit komt dus, omdat het een diagnose is die pas wordt gesteld als andere mogelijke oorzaken van buikpijn en darmklachten zijn uitgesloten.


Behandeling PDS

Helaas is er geen one size fits all geneesmiddel voor PDS, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verminderen. Je moet dan denken aan:


  • Dieetveranderingen: een ander eetpatroon kan helpen om de symptomen van PDS te verminderen. Bij sommigen helpt een dieet dat arm is aan lactose, gluten, of koolhydraten.
  • Leefstijlveranderingen: stressvermindering en voldoende slaap kunnen ook helpen om de symptomen van PDS te verminderen.
  • Medicijnen: er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen om de symptomen van PDS te verminderen:
  • Antispasmodica: deze medicijnen kunnen helpen om de krampen in de darmen te verminderen.
  • Laxantia: deze medicijnen kunnen helpen om de obstipatie te verminderen.
  • Diuretica: deze medicijnen kunnen helpen om de diarree te verminderen.


Prognose PDS

Het is mogelijk dat prikkelbare darm syndroom (PDS) overgaat, maar het is niet zeker. Als de onderliggende oorzaak van PDS wordt aangepakt, is het mogelijk dat de symptomen verdwijnen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand zich minder gestrest voelt, allergisch is voor een voedingsmiddel dat hij of zij niet meer eet, of als het darmmicrobioom wordt hersteld. In sommige gevallen kan PDS ook spontaan overgaan. 


Tips voor het omgaan met PDS

Als je last hebt van PDS, dan wil je er natuurlijk maar wat graag vanaf. Het kan dan ook enigszins demotiverend werken als je leest dat de exacte oorzaak niet bekend is en er geen geneesmiddel voor is. Gelukkig zijn er zeker wel dingen die je kunt doen om de symptomen van PDS te verminderen en om beter met de aandoening om te gaan. Deze tips zijn onder andere:


  • Houd een dagboek bij: het bijhouden van een dagboek van je symptomen en wat je hebt gegeten en gedronken, kan je helpen om erachter te komen welke factoren je symptomen verergeren.
  • Leer omgaan met stress: er zijn verschillende manieren om stress te verminderen, zoals yoga, meditatie, of sporten.
  • Zorg voor voldoende slaap.
  • Eet regelmatig: regelmatig maaltijden en snacks eten houden je bloedsuikerspiegel stabiel en dit kan weer helpen om de symptomen te verminderen.
  • Drink voldoende water.
  • Regelmatig bewegen.


Vraag je huisarts om hulp

Als je last hebt van buikpijn, krampen, winderigheid of diarree, maak dan een afspraak met je huisarts. De huisarts kan je helpen om de oorzaak van je klachten te achterhalen en om de juiste behandeling te krijgen.


Bronnen:

https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/

https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/wat-de-oorzaak-van-het-prikkelbaredarmsyndroom

PDS Belangenvereniging - Darmgezondheid

Voeding met vezels
door looka_production_156972933 20 maart 2025
Wist je dat de meeste Nederlanders te weinig vezels eten? En waarom is dat zo erg, vraag je je nu misschien af. Vezels zijn onmisbaar voor goedwerkende darmen. Ze zorgen ervoor dat er genoeg vocht in je poep zit voor een soepele stoelgang, ondersteunen de darmflora en kunnen het risico op diverse aandoeningen verminderen.
Probioticapillen werken of niet?
door looka_production_156972933 7 januari 2025
Er zijn steeds meer studies waaruit blijkt dat probiotica een positieve werking heeft op bepaalde darmgerelateerde aandoeningen
Butyraat-bacteriƫn are your best friend!
26 juli 2024
Wist je dat de bacteriën in je darmen invloed hebben op je kans om ziek te worden? Dat laat onderzoek van het Amsterdam UMC en de Finse Universiteit van Turku onder meer dan 10.000 mensen zien. De onderzoekers ontdekten dat mensen met minder gezonde darmbacteriën meer risico lopen op ernstige infecties, zoals long- of blaasontsteking.