Waarom je darmmicrobioom zo belangrijk is voor je hele gezondheid
Wat is een microbioom en wat draagt het bij aan pijnlijke darmen?
Je darmmicrobioom zijn alle bacteriën, virussen, schimmels en andere microben die in je darmen huizen. Het wordt vaak ook wel de darmflora genoemd. Het microbioom helpt om je darmwand gezond te houden en je afweersysteem te trainen. Zo word je minder snel ziek en sneller weer beter.
Jouw microbioom: zo uniek als je vingerafdruk!
Het microbioom bestaat vooral uit bacteriën en wel rond de 100 a 200 verschillende soorten. De hoeveelheid van elke bacteriesoort kan sterk schommelen. Het bijzondere is dat geen een microbioom hetzelfde is. Het is net zo uniek als een vingerafdruk.
Waar wordt je darmflora dan door beïnvloed? Door verschillende factoren, zoals:
- Voeding
- Geboorte
- Genen
- Leeftijd
- Omgeving
- Gebruik van medicijnen
Deze invloed heeft je darmflora
Laten we eens verder inzoomen en kijken wat het darmmicrobioom precies allemaal voor ons doet en waar het invloed op heeft:
- Spijsvertering en voedingsstoffenopname: het darmmicrobioom helpt bij de afbraak van voedsel en de opname van voedingsstoffen.
- Immuunsysteem: een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een rol bij het reguleren van het immuunsysteem en het beschermen tegen infecties.
- Metabolisme en energiehuishouding: het microbioom heeft invloed op het metabolisme en de opslag van energie. Deze twee beïnvloeden het risico op obesitas en stofwisselingsziekten.
- Mentale gezondheid: meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het darmmicrobioom verbonden is met de gezondheid van de hersenen en mentale stoornissen zoals angst en depressie. Darmen worden in dit kader ook wel het tweede brein genoemd.
- Ontstekingsreacties: een darmflora die uit balans is kan leiden tot ontstekingen in het lichaam. Dat kan weer leiden tot verschillende chronische ziekten.
Bij welke aandoeningen is het microbioom betrokken?
Het darmmicrobioom is betrokken bij uiteenlopende ziektes, zoals enkele maag-darmziektes, auto-immuunziektes en psychische aandoeningen, waaronder:
- Ziekte van Crohn
- Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
- Darmkanker
- Diabetes type 2
- Reumatoide artitis
- Multiple sclerose (MS)
- Allergieën
- Astma
- Huidproblemen
- Hart- en vaatziekten
- Leveraandoeningen zoals leververvetting
- Ook angststoornissen, depressie en andere psychische aandoeningen kunnen worden beïnvloed door het microbioom.
Bijna 1 op de 4 Nederlanders liep in 2017 bij de huisarts met maag-, darm- of leverproblemen. Dat is ruimer dan alleen darmproblemen, maar even voor het beeld: het gaat hier om ruim 3,7 miljoen mensen!
Goed zorgen voor je microbioom zorgt dus niet alleen voor minder pijnlijke darmen en een verstoorde darmflora, maar ook voor een betere algehele gezondheid. Je hebt dan misschien geen invloed op alle factoren, maar er is genoeg dat je wel kunt doen. Factoren die helpen voor een gezonde darmflora en die vaker worden genoemd als het gaat om een gezonde leefstijl:
- Gezond dieet, beperk alcoholgebruik
- Regelmatige lichaamsbeweging
- Voldoende slaap
- Het vermijden van stress
Voeding: een heel bepalende factor
De goede bacteriën in je darmen hebben vezels nodig om hun werk te doen. Vezels zitten in peulvruchten, groenten, fruit en volkoren producten. Als je veel van dit soort producten met vezels eet, dan zorg je dus voor je microbioom en je eigen gezondheid. Met het eten van veel bewerkte en zoete producten voed je juist weer de slechte bacteriën en dat kan leiden tot een verstoorde darmflora. Als je vaak last hebt van pijnlijke darmen, dan is het sowieso goed om meer voedingsmiddelen te eten die mild zijn voor je darmen of je darmen ondersteunen.
Bronnen:
https://www.mlds.nl/spijsvertering/microbioom/
https://www.umcutrecht.nl/nieuws/de-boeiende-wereld-van-het-microbioom
https://nl.wikipedia.org/wiki/Darmflora
https://www.rivm.nl/nieuws/bijna-kwart-nederlanders-kampt-met-klacht-of-aandoening-van-spijsverteringsstelsel

